Showing posts with label Animal. Show all posts
Showing posts with label Animal. Show all posts

Thursday, 5 December 2013

Striped Hyena

Scientific Classification
  • Kingdom:Animalia
  • Phylum:Chordata
  • Class:Mammalia
  • Order:Carnivora
  • Family:Hyaenidae
  • Genus:Hyaena
  • Genus species:Hyaena hyaena
Animal Characteristics
Head-Body Length:99-122 cm
Weight:30-40 kg
Identification:The striped hyena is gray or yellowish-gray in color with black stripes on its body and legs. The muzzle, throat, and neck are black. This hyena also has a long, erectile mane down its back.
Habitat:Dry savannas, bush country, semi deserts, deserts
Diet:Carnivore: carrion, young sheep and goats, small mammals, birds, lizards, snakes, insects
Reproduction:After a gestation period of 84 days, 2-4 young are born. Both parents help care for the pups. Striped hyenas can live up to 24 years old in captivity.
Social Structure:These animals are solitary except for breeding pairs during mating season.
Behavior:Striped hyenas establish their own home ranges and are nocturnal.
Status:No special status
Interesting Facts:The ability of the stripped hyena to break up and digest dry bones is undoubtedly its major peculiarity.

Monday, 2 December 2013

Masked Palm Civet

The masked palm civet is a smaller species of civet found throughout the jungles of south-east Asia and across the Indian sub-continent. The masked palm civet is also known as the Himalayan Palm Civet and is most well known to the general public as it is thought to have introduced SARS disease to human inhabitants of the native habitats.

The masked palm civet is found inhabiting the tropical jungles and rainforests throughout much of south-east Asia, and throughout India and China. The masked palm civet is also found on a number of the tropical islands surrounding the Asian continent including Taiwan, Borneo and Sumatra. Unfortunately, masked palm civets have been drastically affected by increasing deforestation (and therefore habitat loss) in their native regions.

The masked palm civet is widely spread and fairly commonly found throughout much of south-east Asia and despite their cat-like appearance and behaviours, masked palm civets are not felines at all but are in fact more closely related to other small carnivores including weasels and mongooses. The eyes of the masked palm civet are masked by two black bands and are surrounded by a series of white spots.

The masked palm civet is solitary animal that only comes out under the cover of night to hunt and catch food. These nocturnal animals are primarily ground-dwelling and highly terrestrial as they mark their ranges by dragging their anal glands along the ground. Despite being predominately ground-dwelling though the masked palm civet is known to climb up into the trees either in search of food or to hide from approaching predators.

The masked palm civet is a carnivorous animal, and like other species of civet, it survives on a meat-based diet, supplemented by the odd plant or fruit. Small animals such as rodents, lizards, snakes and frogs make up the majority of the masked palm civet's diet, along with insects and other small creatures scuttling through the under-growth. Masked palm civets are also known to eat the fruits and flowers of palms, mangos and coffee in their natural habitats.

Despite being a secretive yet relatively ferocious predatory animals, the masked palm civet is actually preyed upon by a number of predators within their natural environment. Large predatory cats are the most common predators of the masked palm civet including tigers and leopards along with reptiles such as large snakes and crocodiles.

The female masked palm civet usually gives birth to up to 4 young after a gestation period that lasts for a couple of months. The babies are weaned by their mother until they are strong enough to fend for themselves. Masked palm civets can live for up to 20 years, although most rarely get to be this old.

Today, the masked palm civet is under threat from deforestation and therefore drastic loss of much of its natural habitat. The main reason for such extensive deforestation in the area is either for logging or to clear the land to make way for palm oil plantations.

Possum

The possum is a medium-sized marsupial that is natively found in Australia, Papua New Guinea and Sulawesi, which is a tropical island found in the Indonesian Archipelago. Today the possum has also been introduced to New Zealand and parts of China.

There are 69 different species of possum found in the far east, all of which range of size and colour. The pygmy possum is the smallest species of possum in the world, growing to just 10cm tall, where the brushtail possum can reach more than a meter in height.

In general, the possum is roughly the same size and weight of a domestic cat. The possum is not to be confused with the opossum, which is found in North America and is the only marsupial which inhabits areas outside of Australia and it's surrounding islands.

Possums tend to be found inhabiting bush-lands and rainforests where the possums live in hollow trees and logs. The possum lives a predominantly arboreal lifestyle meaning that the possum spends most of it's time in the trees.

Possums are nocturnal animals and therefore, the possum only hunts for food in the cover of the night. The possum spends the lighter daytimes, resting in hollow trees out of site from predators.

Possums have long prehensile tails, which are naked on the underside which gives the possum more grip when it is in the trees. Possums also have sharp claws which enable them to climb up tree trunks more easily.

Possums are omnivorous animals so possums naturally eat a variety of both plants and other animals. Possums feed on almost anything they can find including insects, leaves, flowers, nectar, fruits and even small mammals, birds and reptiles.

The possum has a number of predators in the wild, which vary depending on the region which the possum inhabits. Foxes, cats and birds of prey are the main predators of the possum but other animals such as Tasmanian devils, dogs, dingos and snakes also prey on the possum.

The possum is a very solitary animal, and possum individuals only really come together to mate. The possum is thought to breed throughout the year rather than having a strict breeding season. The female possum gives birth to between 2 and 4 baby possums after a gestation period of just a couple of weeks. As with all marsupials, the female possum has a pouch on her tummy which the new born possum babies crawl into and stay until they are bigger, less vulnerable and able to start feeding themselves. Typically only one of the possum babies will survive and emerge from the pouch after 6 or 7 months.

In some areas, the possum is seen to be a pest as they are known to hunt in urban waste and compost bins in search of food. Possums are generally considered to not be threatened with extinction, although some of the rarer species of possum, such as the cuscus, are threatened animals or even considered to be endangered.

Opossum

The opossum is a medium-sized animal that is found inhabiting farmland and forested areas of North America. The opossum is thought to have evolved from the basic marsupials that lived in the jungles of South America.

The opossum is often referred to as a possum, although there is no direct link between the possums of Australia and the opossum of America. The opossum is the only species of marsupial that is found outside of Australia an it's surrounding islands.

The opossum is found inhabiting areas of grassland, farmland and woodland in North America. The opossum is also found in urban areas where the opossum can be a pest as it feeds on rubbish, and food that it finds lying around. The opossum is generally found in areas that are close to water.

The opossum is known to be one of the world's animals that carries rabies and the opossum is much more likely to have the disease than any other animal. Opossums are also thought to have some immunity towards the venom of certain snakes such as pit vipers and rattlesnakes.

The opossum is an omnivorous animal and will eat almost anything that it can find. Opossums mainly feed on insects, frogs, birds, snakes, small mammals, and earthworms. The opossum is also a great scavenger and will feed on left over kills of other animals along with road-kill.

The opossum has a number of natural predators in it's environment although the main predators of the opossum are birds of prey such as owls and eagles, dogs, foxes and cats. Humans are one of the main predators of the opossum as they hunt them for meat but the opossum is also commonly killed on the roads by cars.

As with all marsupials, the female opossum has a pouch in which it rears it's young. The opossum gives birth to as many as 15 babies, which are born in just a couple of weeks. After birth, the opossum babies, crawl up into their mother's pouch where they continue to grow and develop until they are a couple of months old.

The opossum is an animal that is not threatened with extinction although due to deforestation and habitat loss, opossums are becoming increasingly common in urban and suburban areas.

Saturday, 30 November 2013

Border Collie

Border Collies are an intelligent, biddable breed with an instinctive desire to work closely and intensely with a human handler. They are very well behaved and can be very excitable dogs.

Although the primary role of the Border Collie is that of the working stock dog, dogs of this breed are becoming increasingly popular as pets. True to their working heritage, Border Collies make very demanding, energetic pets that are better off in households that can provide them with plenty of exercise and a job to do.

Border Collies are now also being used in showing, especially agility, where their speed and agility comes to good use. However, in an appropriate home, with a dedicated, active owner, a Border Collie can be an excellent companion. Participating in dog sports is popular with Border Collie owners.

The Border Collies range of skills and high intelligence also make it an excellent detection dog which is commonly used by police, customs and other government agencies.

Collie

Certain types of collie (for example Rough Collies, Smooth Collies, Shetland Sheepdogs and some strains of Border Collie and other breeds) have been bred for many generations as pets and for the sport of conformation showing, not as herding dogs. These types have proved to be highly trainable, gentle, loyal, and well suited as pets.

Their gentleness and devotion also make them quite compatible with children. They are often more suitable as companions than as watch dogs, though the individual personalities of these dogs vary.

The temperament of these breeds has featured in literature, film and popular television programmes. The novels of Albert Payson Terhune celebrated the temperament and companionship of collies and were very popular in the United States during the 1920s and 1930s.

More famously, the temperament and intelligence of the Rough Collie was exaggerated to mythic proportions in the character Lassie which has been the subject of many films, books and television shows from 1938 to the present.

Bearded Collie

The Bearded Collie ranks 104 out of 155 breeds in popularity in the United States, according to the American Kennel Club's yearly publishing of breed rankings.

A Bearded Collie is best obtained from a reputable dog breeder or a dog rescue, not from a pet store situation where dogs are bred specifically for profit. Bearded Collies make excellent pets for those who are willing to accommodate their high energy level and grooming requirements.

Weekly brushing is mandatory for keeping their long hair mat-free. Some Bearded Collie owners opt to keep their pets in a puppy cut haircut, which does reduce the need for brushing, but does not eliminate it. Bearded Collies are a very high energy breed, originally bred to work in the Scottish Highlands herding sheep.

Beardies also excel at dog agility trials. They also prefer to be kept indoors with their families.


Old English Sheepdog



They are bubbly and playful, and some times may be stubborn, depending on their mood. Sheepdogs are excellent, intuitive and loving companions, even earning the title babysitter around young children.

The herding instinct that has been carried down through the generations is astonishing. They have been known to not only herd livestock, but also their family members. They will push (not bite or nip) any family member away from dangerous objects and people.

These animals are gentle with other dogs and are always willing to play with you.
The Old English Sheepdog breed is intelligent, funny, social, and adaptable which means can live outside and inside, although they sometimes seem to not be all that intelligent on first impressions. It generally gets along well with children, other dogs, other pets, and visitors. Like all herding breeds, it requires plenty of exercise, both mental and physical.

English Shepherd

The English Shepherd temperament is the defining characteristic of the breed, with great intelligence and often a unique type of kindness for those in his home, both animals and people. The English Shepherd is often an independent worker.

English Shepherds are adaptable and learn routines quickly. Some can be watchful of strangers and are more one-person dogs. However, once he accepts people or children or stock as his own, there are few better caretakers than an English Shepherd.

The English Shepherd frequently exhibits an independent, bossy or enforcer of the rules streak in his temperament. If the dog's desire to enforce order is not channeled and directed to a suitable end by a strong, confident leader, he may exhibit many undesirable behaviors.

English shepherds can thrive as companion dogs in many environments. This breed was selected on diverse small family farms in the past and has been selected to work in a partnership arrangement with his master.

English Springer Spaniel

The typical Springer is friendly, eager to please, quick to learn and willing to obey.

The Springer is an affectionate and easy-going family dog, and its alertness and attentiveness make it the ideal hunting companion. An intelligent dog, active and eager to please, an English Springer is easily incorporated into a family setting.

Although good with children, it tends to have a moderate energy level. Its long-legged build makes it among the fastest of the spaniels. It has exceptional stamina and needs moderate amounts of activity, to focus its mind and to provide exercise, although this is different for each dog.

English Springers need plenty of exercise in order to run off their excess energy. These dogs can be slightly skitty or over excitable but adequate walking can prevent this

Friday, 29 November 2013

Saint Bernard

St. Bernards are gentle, friendly, and generally fond of children. It is strikingly similar to that of the English Mastiff, since it was used to redevelop that breed when it was near extinction after World War II.

Extremely loyal, this breed is eager to please its owners but due to its size, it is essential that proper training and socialization begin early in life while the dog is still a manageable size. An unruly St Bernard presents a problem for even a strong adult so control needs to be asserted from the beginning.

St Bernards will bark at strangers and their size makes them good deterrents against most intruders although their aggression as guard dogs rarely equals breeds designed for that purpose. 

Lemur

The lemurs is a primate native to the island of Madagascar, a large island off the south east coast of Africa. There are approximately 10 different species of lemur inhabiting the island where the lemurs spend most of their time in the trees.

Lemurs are best known for their large, round reflective eyes and their wailing screams. Lemurs also have furry, pointed ears and long tails, with lemurs often being compared to both monkeys and squirrels.

The lemur will eat most small things from berries, nuts and leaves to insects and spiders and therefore the lemur has an omnivorous diet. Lemurs get most of their food from the surrounding trees but lemurs will occasionally forage for grub on the forest floor if they have no luck in the branches.

The black and white ruffed lemur, the russet mouse lemur, the woolly lemur, the aye aye and the ring tail lemur are among the most common species of lemur found in Madagascar, although the Aye Aye is considered to be a species of lemur very different from the rest, mainly due to the long middle fingers of the aye aye which it uses to get food out of holes. There are four main types of lemur containing nearly 100 different lemur subspecies between them.

The biggest threat to the lemur is deforestation, with around 90% of the Madagascan jungle having been destroyed. This means that the lemur populations are declining rapidly as the lemur has fewer trees to make its home in.

The apex predator of Madagascar, the fossa, is also a big threat to the lemur, as lemurs are one of the favourite meals of a fossa. The lemur has fast reactions and is very agile which allows it to try to escape the fossa, but the fossa is a very stubborn and lightening quick animal, so the lemur generally becomes dinner.

The most commonly known species of lemur is the ring-tailed lemur. with this lemur being very distinctive by the black and white ring markings on the lemurs tail. The ring-tailed lemur has a grey coloured fur and white tufts on its ears.

Lemurs are small-medium sized primates with adult lemurs growing to a maximum of around 70 cm tall (plus their long tail which is often nearly as long as the body of the lemur). Lemurs also have sharp claws on their feet which enable the lemur to hold onto tree branches, particularly useful when the lemur is trying to escape from a hungry fossa!

Lemurs are one of the few animals that live in a matriarchal society, which means that the female lemurs have more control over the group than the male lemurs. These lemur groups however, behave in a very similar way to other primates as they feed and groom each other, as well as sleeping close to one another. It is not known why lemurs exhibit this rare form of social structure. .

Jack Russel

Jack Russells are first and foremost a working terrier. Originally bred to bolt fox from their dens during hunts, they are used on numerous ground-dwelling quarry such as groundhog, badger, and red and grey fox.

The working Jack Russel Terrier is required to locate quarry in the earth, and then either bolt or hold it in place until they are dug to. To accomplish this the dog must bark and work the quarry continuously.

Because the preservation of this working ability is of highest importance to most registered breeders Jack Russells tend to be extremely intelligent, athletic, fearless, and vocal dogs.

It is not uncommon for these dogs to become moody or destructive if they are not properly stimulated and exercised as they have a tendency to bore easily and will often create their own fun when left alone to entertain themselves

Impala

The impala is one of the many species of antelope that is found inhabiting the African wilderness. The impala is a medium-sized antelope that is primarily found in the savannas and thicker bush-land in the more southern parts of the African continent.

The male impala are well-known for their curved horns that are able to reach lengths of around 90 cm...thats bigger than the average impala individual! The male impala are known as rams, mainly due to the fact that the male impala use their horns when defending themselves both from other dominant male impala and from oncoming predators. The female impala do not have horns at all and they are known as ewes.

The impala is thought to be one of the most adaptable animals living in the African savanna, as the impala is able to change its eating habits with the seasons and depending on what is available in the near surroundings. Impala like to graze on fresh grass but will also nibble on shoots and foliage when there is no grass growing nearby.

The impala has many natural predators in the tough African landscape that include leopards, lions, cheetahs, crocodiles and hyenas. The impala though has a remarkable response when it feels threatened as the impala is able to jump over nine meters in distance and over two meters high. The impala is thought to do this in order to confuse its predators.

The average impala individual, lives for around 12 years in the wild although this varies a great deal as the impala is such substantial prey to many of the carnivorous African predators. Some impala individuals that have been bred in captivity have been known to get to more than 20 years old.

Indri

  • Indri Classification and Evolution

The Indri is a large species of Lemur found only on the secluded island of Madagascar. The Indri evolved in the same way as every other Lemur, from smaller individuals that came to the island from Africa around 50 million years ago. Due to the fact that there were no other primates to compete with, Lemurs soon adapted to live in a variety of habitats, producing a diverse range of different species. Locally, the Indri is known as the babakoto which means little father or ancestor of man. As the native people believe that the Indri (with it's lack of visible tail) resembles their ancestors, their is a certain taboo over consuming it, meaning that the Indri does receive some protection in parts of their native environments.

  1. Indri Anatomy and Appearance

Indris are the largest of all living Lemur species today. with some individuals reaching nearly a meter in height. The average Indri however, tends to be between 60 and 80 cm tall with a tail of just 5cm (all other Lemurs have tails that are around the same length as their bodies). The Indri has a dense coat of black silky fur with a varying number of white patches depending on the geographic region. Their toes and fingers are very dexterous and are good for grasping and their long hind legs aid them in leaping up to 10 meters between vertical branches in the forest. The yellow eyes of the Indri face forwards to help them to judge the distance before making a jump.

  • Indri Distribution and Habitat

Like all Lemurs, the Indri is found only on the island of Madagascar in lowland jungle and tropical forests. Lemurs are arboreal animals meaning that they spend the majority of their lives, eating, sleeping and mating high up in the trees. Today, the Indri however is only found in small pockets of protected forest in Eastern Madagascar, due to increased levels of logging and the clearing of land for agriculture across the island. Although actual figures are unknown there are thought to be less than 10,000 Indri left in Madagascar, meaning that the species is under severe threat in it's natural environment.

  • Indri Behaviour and Lifestyle

The Indri is a sociable animal, living in small family units of between 2 - 6 individuals, that consist of a male and female pair with their young. Lemurs are unique among primates as it is the females who are the dominant ones, meaning that they get to feed first while the males defend their territory. Indris communicate through a series of eerie wailing calls both to unite families and also to mark their territory, that can be heard up to 2km away. They also urinate along borders to mark out their patch. One of the most noticeable differences between Lemurs and Monkeys is their Dog-like snout which gives all Lemurs an excellent sense of smell so they are able to sniff out these markings with ease and avoid confrontation.

  1. Indri Reproduction and Life Cycles

Females Indris don't tend to reach sexual maturity until they are 8 or 9 years old, when they are able to have one infant every two or three years. The babies are usually born in May or June after a gestation period of between 4 and 5 months. The Indri infant clings onto the belly of it's mother for the first few months of life, when it then moves round onto her back. By the time Indri babies are around 8 months old, they are independent of their mother but generally remain with her until the age of 2 or 3. Sadly, half of all Indri babies are thought to die before the age of 2, usually due to sickness or injury. Although adult Indris have been known to get well into their twenties, most live for between 15 and 18 years.

  • Indri Diet and Prey

The Indri is a herbivorous animal, unlike many other primates that will munch on almost everything in sight. Indris are diurnal animals meaning that they are most active during the day and this is when they hunt for food, both in the trees and on the ground. Females get first pickings and are often found foraging for very new leaves. Young leaves make up the majority of the Indri's diet along with fruits, seeds and flowers, which are easily picked up with their nimble fingers. Indris are known to eat a wide variety of plant matter although it is thought that they predominantly eat vegetation that comes from the trees.

  • Indri Predators and Threats

Living high up in the trees means that the Indri is safe from many ground-dwelling predators, however, there are a number of animals that have no problem getting up to the Indri's height. The native Cat-like Fossa is the main predator of the Indri and is an incredibly agile and primarily tree-dwelling mammal that has evolved to catch one thing, Lemurs. Other predators of the Indri include large Birds Of Prey such as Hawks, and reptiles including Snakes, all of which the Indri are thought have to have different danger signals for. One of the largest threats to Madagascar's Indri populations however is habitat loss, as hundreds acres of natural jungle are being cleared every day.

  1. Indri Interesting Facts and Features

The Indri is the largest existent Lemur today and, like other Lemurs, is most closely related to more primitive primates including Bushbabies, Pottos and Lorises. Despite the fact that there are nearly 100 species of Lemur and their sub-species found today, the Indri is the only remaining species in it's genus. Before the island was ravaged by deforestation, it is thought that a different population of Indri occupied nearly every ridge in the eastern forests of Madagascar. The colour of the Indri differs between populations, with individuals further south thought to have more patches of white, while those in the more northern areas tend to be darker.

  • Indri Relationship with Humans

Until industry started to take an interest in Madagascar's natural resources, the Indri seemed to have a relatively peaceful relationship with the native people and were not eaten by them. Today however, reports of non-locals hunting the Indri are of great concern to conservationists particularly at a time when populations are being so devastatingly affected by the destruction of their natural environments. Indri populations are now thought to be drastically low, as the Indri can only be found in protected forest regions (where logging and land devastation still occurs).


  • Indri Conservation Status and Life Today

Although the exact number of Indri inhabiting Madagascar today is unknown, there are thought to only be up to 10,000 individuals left in the wild. Other estimates are more concerning claiming that there may be as few as 1,000 Indri remaining, but they are now protected with the listing as an endangered species. One of the biggest worries to science is that the Indri does not do well in captivity meaning that captive breeding programs to try and rehabilitate the dying populations are likely to be unsuccessful.

Labrador Retriever

Labradors are a well-balanced, friendly and versatile breed, adaptable to a wide range of functions as well as making very good pets. As a rule they are not excessively prone to being territorial, pining, insecure, aggressive, destructive, hypersensitive, or other difficult traits which sometimes manifest in a variety of breeds, and as the name suggests, they are excellent retrievers.

As an extension of this, they instinctively enjoy holding objects and even hands or arms in their mouths, which they can do with great gentleness (a Labrador can carry an egg in its mouth without breaking it). They are also known to have a very soft feel to the mouth, as a result of being bred to retrieve game such as waterfowl. They are prone to chewing objects (though they can be trained out of this behavior).

The Labrador Retriever's coat repels water to some extent, thus facilitating the extensive use of the dog in waterfowl hunt

Harrier

TThe Harrier is cheerful, sweet-tempered, tolerant, and it is excellent with children. This pack dog is good with other dogs, but should be supervised with noncanine pets unless it is raised with them from puppyhood.

It prefers life in a pack with people, dogs, or both. This active dog likes to go exploring, sniffing, and trailing, so be sure to keep it on a leash or in a safe enclosed area. Some Harriers like to bay.

Flying Squirrel

The flying squirrel is a medium-sized rodent, closely related to the squirrels found in woodlands and across grasslands around the world. Flying squirrels tend to be slightly larger in size than the common squirrel.

Despite the name, flying squirrels cannot actually fly, although they can be airborne for a remarkable length of time. Instead of flying, flying squirrels move through the air by gliding (normally between the trees), with the longest recorded glide of a flying squirrel being nearly 90 meters.

Flying squirrels have a furry, stretchy membrane that stretches between their front and back legs. When the flying squirrel needs to get away quickly, it opens it's arms and legs out and uses the membrane like a parachute. Flying squirrels also have large eyes, and stubby flattened tails.

There are nearly 50 different species of flying squirrel found in forests around the world. Flying squirrels range in size and colour depending on the species of flying squirrel. The largest species of flying squirrel is the Woolly flying squirrel, which is found in Pakistan and the smallest flying squirrel species is the pygmy flying squirrel, found in the jungles of Borneo and Malaysia.

Flying squirrels are omnivorous animals meaning that their diet is based on both plant and animal matter. The flying squirrel is a nocturnal animal, so it forages for food under the cover of night as flying squirrels are not able to easily escape the birds of prey that hunt during the day. Flying squirrels eat nuts, seeds, fruits, berries, insects and bird eggs.

Due to their small size, flying squirrels have numerous natural predators wherever they live in the world. Domestic cats, raccoons, snakes, birds of prey, foxes dogs and coyotes are all primary predators of the flying squirrel.

Flying squirrels are known to breed twice a year, in the early spring and again in the summer. After a gestation period of roughly 40 days, the female flying squirrel gives birth to between 2 and 7 baby flying squirrels, which are blind and naked when they are born. The baby flying squirrels develop fur and open their eyes when they are about a month old. The young flying squirrels begin to glide and forage with their mother when they are roughly 2 months old.


Armadillo

The armadillo is native to both North America and South America, although only one species of Armadillo is found in the United States.

The average armadillo measures around 75cm in length, including the tail but the giant armadillo can grow to more than 1.5m long and the miniature pink fairy armadillo (the smallest armadillo species) only gets to around 10cm in length.

There are around 20 species of armadillo still existent on the American continent with the nine-banded armadillo being the only species found outside of the South American tropics.

The armadillo has a hard outer shell and can curl up into a ball leaving no soft body parts exposed to danger (a bit like a woodlouse). The armadillo also has long claws which the armadillo uses for digging burrows and hunting for insects in the earth.

Despite the armadillo\'s odd shape, most armadillos can also reach a top speed of nearly 30 mph so can easily outrun most jungle predators. The primary predators of the armadillo are bears, wolves, wildcats and cougars.

The armadillo has very poor vision which makes the armadillo somewhat vulnerable in its jungle environment. The armadillo\'s armour is formed by plates of bone covered in relatively small overlapping scales. The scales of the armadillo are known as scutes and these scutes are made up of bone with a covering of horn.

The armadillo has additional armour that covers the top of its head, the upper parts of the armadillo\'s limbs and the armadillo\'s tail. The underside of the armadillo has no armour, and is simply covered with soft skin and fur, hence it\'s strategy of curling into a ball leaving only the armoured plates exposed.

The armadillo is generally an insectivore meaning that the diet of the armadillo is primarily comprised of insects. Armadillos also snack on other things including worms, spiders, snakes and frogs although the exact diet of the armadillo is very much dependent on the area which it inhabits.

Female armadillos give birth to around four young which are born after a gestation period of three to four months. After birth, the baby armadillos remain in the burrow for a few months, only feeding on their mothers milk. They then begin to forage with the mother, eventually leaving after six months to a year. Some species of armadillo are known to reproduce every year so a single female armadillo can produce up to 56 young over the course of her life.

Australian Terrier

The Australian Terrier is spirited, alert, courageous, and self-confident, with the natural aggressiveness of a ratter and hedge hunter, as a companion, friendly and affectionate.

Aussies are very intelligent. They are happiest when with their families, and therefore they should not be left outside for long periods of time. They are natural watchdogs and will sound the alarm if a strange animal or person approaches.

As with other terriers, they can be dog-aggressive and somewhat bossy, and care must be taken when living in a multi-pet household. In general, adult male terriers do not get along well with other adult male dogs